Csaknem másfélmillió forint értékben foglaltak le hamis tisztítószereket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy csabrendeki családi háznál.

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei a Facebook közösségi oldal egyik csoportjában bukkantak rá arra a magánszemélyre, aki nagy mennyiségben hirdetett közkedvelt márkájú, feltűnően olcsó mosó- és tisztítószereket.

IMG_20240221_101856 L.jpg IMG_20240221_101856 L.jpg

Az adóellenőrök Messengeren keresztül próbavásárlást tartottak, és a vásárolt termékeket személyesen, a hirdető családi házánál vették át. Az eladó a garázsában több karton öblítőt, mosószert és tisztítószert tartott, amelyből lehetett válogatni. A vásárlásról sem nyugtát, sem számlát, sem egyéb bizonylatot nem állított ki.Ellenőrzéskor arra is fény derült, hogy az eladó nem rendelkezik adószámmal a kereskedéshez, pedig nyilatkozata alapján a termékeket továbbértékesítési céllal egy ismerősétől vásárolta. A mosó- és tisztítószerekről kiderült, hogy hamisítványok, amelyeket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak kiskereskedelmi forgalomba.Az ellenőrzésben a NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei is részt vettek, akik átvizsgálták a helyszínt, és összesen 280 flakon terméket (mosószer, mosogatószer, tisztítószer, öblítő) foglaltak le, továbbá iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást is indítottak. Az ebből eredő vagyoni hátrány majdnem másfélmillió forint.

A NAV egyik fontos feladata a rossz minőségű, hamisított termékek kiszűrése a piacról, amelyek a gazdaság jogkövető szereplőinek jelentős kárt okoznak, és nem utolsósorban komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek a vásárlóknak, hiszen akár allergiás reakciókat is okozhatnak.