A jelenlegi szabályok szerint a nettó összeg 33 százalékos, illetve esetenként 50 százalékos letiltásakor nem végrehajtható a havi munkabérből 28 500 forint, vagyis az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő rész. Korlátozás nélkül végrehajtható ugyanakkor a munkabér 142 500 forint feletti része, vagyis az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszöröse.

2023. január 1-jétől a mentesség szempontjából nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét, 28500 forintot kell figyelembe venni, hanem a havonta kifizetett munkabérnek az a része lesz mentes a végrehajtás alól, amely nem haladja meg a 60 ezer forintot.

További változás, hogy a korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabér összege nem a 142 500, hanem a 200 000 forint feletti rész lesz, vagyis 2023 januárjától a havonta kifizetett munkabérnek az a része vonható korlátlanul végrehajtás alá, amely meghaladja a 200 ezerforintot.

A NAV nem küld ügyenként külön értesítést a változásokól, a munkáltatóknak, kifizetőknek 2023. január 1-jétől az új szabályokat kell alkalmazniuk a korábban és a 2023-tól benyújtott jövedelemletiltásoknál. Ha a megváltozott szabályok miatt ez szükséges, a munkáltatóknak és kifizetőknek a Vht. 76. § (1) bekezdés c) pontja és (2) bekezdése szerinti kötelezettségeiknek is eleget kell tenniük.

A jogszabály-módosítás miatti változásokat, például ha csökken a havonta levonható és NAV-nak utalandó összeg, valamennyi folyamatban lévő jövedelemletiltásnál jelezni kell VHJOV-nyomtatványon. 

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

[1] A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításával.