Kiderült, hogy a közel száz munkavállalót foglalkoztató cég nagyban gondolkodott. A vállalkozás tetőlemezeket értékesített és műszaki kivitelezést vállalt gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek számla kiállítása nélkül.

Az értékesítésekből befolyó összegekre a „barna” bevétel jelzést használták a cégen belül. A „barna” bevételeket külön kasszába gyűjtötték, amelyet a színkedvelő vállalkozó „piros kasszának” nevezett el. A bűnös úton befolyt bevételekről egészen pontos nyilvántartást vezettek, hogy később az esetlegesen felmerülő garanciális problémákat könnyen tudják kezelni.

A pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyvezető a vizsgálattal érintett időszakban közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek, azaz nem vallotta és fizette be adóként.

Több mint kétszáz pénzügyőr: nyomozók, járőrök, revizorok és adatmentők kutattak a nagyszabású akcióban, melynek során a bűncselekmény elkövetését igazoló papíralapú és elektronikus bizonyítási eszközöket, továbbá nagy összegű készpénzt foglaltak le. A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is.

A tanúkihallgatások során kiderült, hogy volt olyan munkavállaló, aki az adózatlan értékesítés nyilvántartásában, más pedig a korábbi bizonyítékok megsemmisítésében is részt vett.

Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy az értékesítéseikről a hatályos számviteli szabályok szerint számlát, bizonylatot kell kiállítani, azokat a könyvelésben el kell helyezni, és a keletkező adóterheket meg kell fizetni!