A gyanúsítottak tizenhat gazdasági társaságot működtettek, amelyek a Szlovákiából beszerzett árukat itthon - egy általuk létrehozott cégláncolat közbeiktatásával – főként multiknak, élelmiszerláncoknak, nagyüzemi felhasználóknak értékesítették. Az áru a valóságban egyenesen a megrendelők, vevők címére érkezett, csak papíron futott ennél nagyobb kört a cégek között. A beszerzést és belföldi értékesítést végző társaságok eleinte minimális adót vallottak be, majd rövidesen adóminimalizálásra törekedve adót nem fizettek. A haszonszerzés érdekében az elkövetők újabb és újabb cégeket hoztak létre, hogy az illegális tevékenységüket tovább folytathassák.

A stróman cégek ügyvezetői hajléktalan, munkanélküli személyek voltak, helyettük ténylegesen a bűnszervezet tagjai irányítottak; ők intézték az adminisztrációval, logisztikával kapcsolatos feladatokat.

A pénzügyi nyomozók lefoglaltak 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben nagy értékű gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat. Zárolták az érintett cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait. Összesen mintegy 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak.

Sok mindenre futotta az áfacsalóknak. A bűnszervezet „feje” az áfacsalásból megszerzett pénzből luxusingatlan építésébe kezdett. Szerették a fényűzést: a gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt találtak, köztük több százezres darabok is voltak.

Az ügyben a pénzügyi nyomozók 28 gyanúsítottat kihallgattak. Négy stróman ügyvezető ellen elfogatóparancs van érvényben. Egy stróman Franciaországban tölti börtönbüntetését. A bűnszervezet irányítója és „helyettese” házi őrizetben van, a strómanokat felhajtó férfi lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Az ügyben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, számvitel rendjének megsértése, és közokirat-hamisítás miatt élnek vádemelési javaslattal.