A mostani országos fellépés folytatása annak a májusi akciónak, amelyben a NAV Közép-dunántúli pénzügyi nyomozói felszámoltak egy pénzmosással és cigaretta csempészettel foglalkozó bűnszervezetet, amely mintegy húszmilliárd forint kárt okozott az államnak. A bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába.

Most a pénzügyi nyomozók célja a cigaretta csempészetben részt vevő gépkocsivezetők, fuvarozók felelősségre vonása, a csempészetre használt gépjárművek lefoglalása, valamint a pénzfutárok kihallgatása volt. A pénzügyi nyomozók pénzügyőrökkel kiegészülve hét megyében, 35 helyszínen végeztek házkutatásokat, lefoglalásokat.

A fuvarozók között akadtak olyanok, akik legális szállítmányaik közé rejtve szállították a cigarettát az unió különböző országaiba. Csempészet mellett azonban más bűncselekményre is fény derült. Az egyik irányító személy hozzátartozója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázatra jelentkezett, és tizenkétmillió forintos támogatást kapott. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a pályázathoz hamis iratokat nyújtott be, így a támogatást jogosulatlanul vette igénybe. A pénzügyi nyomozóknak sikerült meghiúsítani, hogy további kilenc személy ugyanezzel a módszerrel 108 millió forint támogatást kapjon jogosulatlanul.

A pénzügyi nyomozók a mostani akció során nyolc gyanúsítottat, és tizennégy tanút hallgattak ki. Lefoglaltak hat cigarettacsempészetre használt járművet, több mint hétezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és körülbelül harminc kilogramm vágott dohányt. Emellett ingatlanokat és bankszámlákat is zároltak.

Az ügyben továbbra is a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett orgazdaság, valamint költségvetési csalás miatt. Az ügyben kilenc ember van előzetes letartóztatásban. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztéssel is felelhetnek.