Egy saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozó vállalkozás bevallásában több mint 4,5 millió forint áfa kiutalását kérte. A cég nagy értékű úszómedence beszerzéséről, a kialakításához szükséges gépi földmunkáról és a beépítési munkálatokról fogadott be számlákat, vagyis az adólevonási jogot a saját ingatlanján elvégzett beruházás miatt érvényesítette.

A NAV az ellenőrzés során a Google térképadatai, az önkormányzati ingatlaninformációk, és az ingatlan vásárlásakor, az illetékkiszabáshoz készített fényképek alapján arra jutott, hogy a számlákon szereplő munkákat nem a vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanon végezték el. A gyanút az elrendelt adóhatósági helyszíni szemle is bizonyította.

A NAV önellenőrzés benyújtására hívta fel az adózót, aki ennek egy órán belül eleget is tett, és az önellenőrzésében már csak működési költségeit tüntette fel a következő időszakra átvihető követelésként.

A revizorok hatékonyan alkalmazták a rendelkezésére álló információhalmazt, így sikerült feltárni a vállalkozás csalárd magatartását és megakadályozni 4,5 millió forint jogosulatlan visszaigénylését.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal