Egy közösségimédia-csatorna több zárt csoportjában is húsz- és negyvenezer forintért árult „Rolex” és „Hublot” márkájú karórákat egy férfi. A NAV revizorai inkognitóban megállapodtak vele, hogy megnézik az órákat. Lehetségesnek tűnt, hogy az eladó iparjogvédelmi jogokat sért és hogy atrocitás is érheti az ellenőröket, ezért a hivatal Bevetési Igazgatóságának (BEVIG) pénzügyőrei is részt vettek az akcióban.

A találkozás – többszöri helyszín módosítás után – az eladó lakásán volt, ahol a férfi három karórát mutatott a „vevőjelölteknek”. A revizorok kiválasztották a terméket, és a kért összeget, húszezer forintot is átadták, de a vásárlásról semmilyen bizonylatot, számlát nem kaptak. Ezután bemutatkoztak, és a BEVIG járőrei is megjelentek a helyszínen. Átvizsgálták a helyiségeket, összesen öt „Rolex” és egy „Hublot” feliratú, silány kidolgozású és hiányos jelölésű férfi karórát találtak. A több mint hatvanhétezer euró, azaz csaknem huszonhétmillió forintot érő hamisítványokat lefoglalták. Ezenfelül kiderült az is, hogy az eladó adószám nélkül értékesít. A férfi elmondta, hogy munkaviszonyban áll, körülbelül egy éve kezdte árulni az órákat, a bevételt keresetkiegészítésnek szánta. A lakásban 2,5 liter adójegy nélküli, ismeretlen alkoholterméket is találtak, ezt szintén lefoglalták. Az eladóra a sorozatos szabálytalanságok miatt mulasztási bírságot szabtak ki.

A NAV-ellenőrök napja azonban nem csak ezzel telt, az akció előtt és után sem unatkoztak. Míg a megbeszélt első találkozási helyen az eladóra vártak, a közeli építkezésen dolgozók ellenőrzésekor kiderült, hogy a munkáltató többeket is bejelentés nélkül foglalkoztatott. A visszaúton pedig egy próbavásárlást végeztek egy vendéglátóhelyen, ahol sem számlát, sem más, hivatalos bizonylatot nem kaptak.

Mind a feketemunkásokat foglalkoztató munkáltató, mind a vendéglátós mulasztási bírságra számíthat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal