Számláról számlára drágultak az olcsó kínai lámpák, miközben mindvégig egy raktárban porosodtak. A számlaláncot irányító balatonboglári vállalkozó a tengeren át Kínából hozatta azokat a világítástechnikai termékeket, amelyek papíron be sem érkeztek Magyarországra, ugyanis Szlovákiában vámoltatták az árut idegen cégeken keresztül. Így a magyar vevő megúszta az áfa kifizetését. A csalásban részt vevő cégek fiktív számlák és fuvarlevelek felhasználásával azt a látszatot keltették, mintha a termékeket adták-vették volna egymás között. Valójában az áru egy Balaton környéki raktárba került, és sosem cserélt gazdát, de arra jó volt, hogy fantom árukészletként hátteret biztosítson egy csalásra szervezett számlaláncolathoz.

A pénzügyi nyomozók készpénzt, luxusautót, értékes motorkerékpárt és nagy értékű árukészletet is lefoglaltak, emellett a cégek és az irányító bankszámláit, ingatlanokat zárolták. Ennek köszönhetően az okozott kár teljes egészében megtérül.

A zárolt ingatlanok között van az irányító luxusvillája is. A pénzügyi nyomozók azonnal értesítették az áramszolgáltatót, amikor kiderült, hogy a milliárdos vállalkozó házában és irodájában egyaránt lopta az áramot.

Az ügyben tíz gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás, magán-és közokirat-hamisítás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt.