A bűnszervezet vezére több éven keresztül mozgatta a szálakat. A kétes eredetű aranytermékek kereskedelmét gondozta, irányította a saját feketepiacát. Annak érdekében, hogy a beolvasztott és tömbökben tárolt arany származását igazolja, továbbá, hogy az áfa levonásának feltételeit megteremtse, egy bűnszervezetet hozott létre. A csoport tagjainak főbb feladata az volt, hogy a fiktív értékesítési bizonylatokat kiállítsák, illetve a pénzügyi tranzakciókat intézzék. A bűnös különítmény által mozgatott cégek tényleges aranykereskedelmet nem végeztek, nemesfém-beszerzési forrásokkal nem rendelkeztek.

A fiktív számlák felhasználásával három év alatt megközelítőleg hatmilliárd forint összegű adó jogosulatlan levonásával apasztotta a magyar költségvetést. Az adóhiány biztosítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, illetve készpénzt és arany ékszereket foglaltak le. A nyomozók kutatásaik során találtak hamis, illetve hamisnak látszó arany ékszereket és az aranytömböket is, melyeket lefoglaltak.

Az eljárásban 20 főt hallgattak ki gyanúsítottként, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt. A hamis arany ékszereket érintően iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyt a nyomozás. A bűnszervezet irányítója – ha bűnösségét a bíróság megállapítja – akár 20 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A nyomozás iratanyagát a pénzügyőrök vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.