A Nemzeti Adókonzultáció fórumot teremtett a párbeszédre a pódiumon és azon kívül is. A résztvevők a tudatos adózás, a jogkövető adózói magatartás segítése, a gazdaság fejlődése szempontjából kiemelt jelentőségű vállalatcsoportok adózása és az ellenőrzési szemlélet témakörökben osztották meg egymással gondolataikat. Minden beszélgetés kulcsgondolata volt a digitalizációs fejlődés nyújtotta lehetőségek kihasználása a hatékonyság, az egyszerűsítés érdekében. A negyedszer megrendezett Adókonzultációt – történetében először – a komplexitás jellemezte. A résztvevők a NAV tevékenységének szolgáltatói és hatósági oldaláról is megközelítették a jogkövető adózók támogatásának témakörét, az adóelkerülők kiszorításának gazdaságfehérítő hatását. A tanácskozáson teret kaptak az adózói és a tanácsadói oldal visszajelzései, véleményük a NAV gyakorlatáról és fejlesztési elképzeléseiről – összegezte az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken elhangzottakat Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár, a NAV vezetőjének adószakmai ügyeiért felelős szakmai helyettese. Szerinte a Nemzeti Adókonzultáció legfontosabb tapasztalata, hogy fenn kell tartani a párbeszédet az adózás, adóztatás szereplői között.

A KPMG adó-, jogi és üzleti tanácsadási részlegét vezető partnere, Beer Gábor szerint gyökeresen megváltozott az adótanácsadói tevékenység az elmúlt évtizedben. Korábban a NAV a vállalatoknál ritkán tűnt fel, hosszú ideig vizsgálódott, majd többnyire valamilyen mértékű adóhiányt állapított meg. Ez a módszer a mai világban már elavult lenne, a hivatal is alkalmazkodott a változásokhoz, és már valós időben és digitálisan kéri be az anyagokat az adózóktól. Az új digitális elvárások azonban extra feladatokat rónak a gazdaság szereplőire, ezek teljesítéséhez fontos a szabályozás ismerete és a szervezeti folyamatok átszervezésének képessége, illetve a szabályozóval való intenzív kommunikáció is.

Az adóelkerülés elleni nemzetközi összefogás, a digitális adatgyűjtés hatékonysága, a rendszerszintű ellenőrzés új kihívások elé állította a globális vállalatcsoportokat, teljesen átírta az adózás eddigi játékszabályait – vélekedett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A szakértő kifejezetten hasznosnak tartja a Nemzeti Adókonzultációhoz hasonló rendezvényeket, amelyek megteremtik a párbeszéd lehetőségét a NAV, a Pénzügyminisztérium, a tanácsadók, az érintett társadalmi szervezetek és a vállalkozások között. Ez az együttműködés segíthet abban, hogy a nagyvállalatok is könnyebben vegyék az akadályokat, biztosan teljesítsék adózási kötelezettségeiket.

Radnai Károly, az OrienTax Zrt. vezérigazgatója szerint a magyar adórendszer digitalizációját szolgáló lépések sokkal több hasznot hoztak az elmúlt években, mint amire a döntéshozók számítottak. A NAV egyre több információhoz jut valós időben, ezeket az információkat pedig a legmodernebb adatfeldolgozási módszereket alkalmazva egyre hatékonyabban képes elemezni. Dicsérendő, hogy az anomáliák észlelése esetén azonnal értesítést küld a NAV az adózóknak, akik így még adóellenőrzés előtt javíthatják hibáikat. Ez a segítő hozzáállás jóval hatékonyabb eszköz, mint az adóellenőrzés, hiszen jogkövető magatartásra ösztönöz és növeli az adóbevételeket.