A NAV MERKUR Bevetési Egysége kísérte hétfőn a Kecskeméti Járásbíróságra és onnan a börtönbe a szír férfit, aki cigaretta illegális kereskedelmével foglalkozó bűnbanda tagjaként került a NAV nyomozóinak látókörébe. Mivel fennáll a szökés veszélye, illetve a bűnismétlés, elrejtőzés esélye, továbbá a pénzmosással kapcsolatos ügyben a bizonyítást is nehezítené, ha szabadlábon lenne, egyelőre harminc napig kell rács mögött ülnie a bűnözőnek.

A szír állampolgárságú férfi hosszabb ideje tartózkodott Magyarországon, de csak svéd iratokkal rendelkezik, magyarországi lakcímet és jövedelmet nem tudott igazolni.

A négy tagból álló bűnbanda ellen a NAV dél-alföldi pénzügyőrei dohánytermékek illegális kereskedelme miatt nyomoznak. Eddig több mint 60 ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát, több mint 60 kilogramm vágott dohányt és 2000 doboz Elf Bart foglaltak le a hatóságok.

Feltehetően a szír férfi volt az illegális kereskedelem szervezője és ő szállította a cigaretták nagy részét a Jász-Nagykun-Szolnok és a Bács-Kiskun megyei vevőknek. 

Jelenleg 100 millió forintos pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a NAV, de várhatóan ez az összeg magasabb lesz. A szír férfi jelenleg ismert tetteiért – az illegális cigarettakereskedelemért és a szökésért – akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal