A NAV közzéteszi a Horváth András 2013. november 8-i sajtótájékoztatója alapján a NAV által a NAV Központi Hivatalában és a Horváth Andrást foglalkoztató Adó Főigazgatóságon lefolytatott azonnali vizsgálat anyagának és egyes dokumentumainak kivonatát.

Közérdekű adatok, adatvédelem

A dr. Schiffer András által a vizsgálati anyag kiadása iránt indított perben született jogerős ítélet is egyértelműen alátámasztja, hogy az adóhivatalnál – mint adatkezelőnél – alappal merültek fel jogi, adatvédelmi aggályok a dokumentumok teljes körű nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. A másodfokú ítélet az elsőfokú ítélethez képest jelentős mértékben szűkítette a megismerhető információk körét. A jogerős ítélet alapján vált egyértelművé, hogy a vizsgálati anyag – a személyes adatok védelme és az adótitok védelme érdekében – csak egyes dokumentumok, illetve dokumentum-részek kivételével bocsáthatók a felperes rendelkezésére közérdekű adatként. Ezeket az információkat – a dr. Schiffer András részére adandó információkkal azonos módon és terjedelemben – a NAV szükségesnek tartotta a közvélemény tájékoztatása érdekében nyilvánosságra hozni.

Az adótitok védelme

Az Adó Főigazgatóságon folytatott vizsgálat jelentése többek között foglalkozik a jogosulatlan adatlekérdezések témakörével. Nyilvánvaló adózói érdek, hogy még egy adóhatósági dolgozó se ismerhessen meg öncélúan adótitkokat, ezért is indul ki abból az adózás rendjéről szóló törvény, hogy az adótitok az adóhivatali dolgozónak csak feladatával összefüggésben juthat tudomására. Az adótitkot a NAV munkatársa azután is köteles megtartani, hogy az adóhivatalnál megszűnik a munkaviszonya. Az adóhivatal éppen ezért évtizedek óta szigorúan szankcionálja azt a munkatársát, aki – a vonatkozó szabályozás megsértésével – az adott feladataival összefüggésben nem álló, adótitoknak minősülő adatokat a hivatal rendszereiből lekérdez, vagy más módon ismer meg. Ez az első – az állampolgárok védelmét szolgáló – munkáltatói elvárás, amit az adóhivatalhoz belépő, minden új munkatárssal ismertetünk.

Ellenőrzési tevékenység

A NAV az érdeklődők figyelmébe ajánlja a jelentés mellékletei között szereplő, a Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság ellenőrzési szakterületének 2012 és 2013 I-III. negyedévi tevékenységére vonatkozó beszámolóit, melyek bepillantást engednek az adóhivatal szerteágazó ellenőrzési tevékenységébe, ezen belül a Horváth András által kifogásolt láncolatos áfacsalások elleni küzdelmet bemutató információkat.

A NAV továbbra is visszautasít minden olyan állítást, amely a több mint 23 ezer adó- és vámhivatali munkatárs, illetve egyes adóhivatali vezetők a köz érdekében végzett munkáját korruptnak, az adócsalást elősegítőnek, illetve azt támogatónak állítja be. A NAV elvárja mindenkitől, hogy tényállításai, véleménynyilvánításai megfogalmazásakor a tisztességesség és jóhiszeműség követelményeinek megfelelően járjon el, és tartózkodjon az adóhivatal tevékenységét lejárató, azt sértő kijelentésektől, alaptalan, illetve a sajtóban megjelenő valótlan információkon alapuló vádak megfogalmazásától.

 

 A Közép-magyarországi Adó Főigazgatóságon végzett vizsgálatról jelentés és mellékletei

 Feljegyzés Varga Mihály miniszternek