A NAV vámeljárásai során különös figyelmet fordít a hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozására a lakosság biztonságának fenntartása, valamint hazánk és az EU gazdaságának védelme céljából. Ezek az áruk általában nem felelnek meg a biztonsági és fogyasztóvédelmi követelményeknek, és az eredeti termékeknél jóval rosszabb minőségűek, ezért veszélyesek lehetnek a gyermekek és felnőttek egészségére, biztonságára.

Kollégáink figyelmét ezúttal egy Zala vármegyében vámeljárást kezdeményező gazdálkodó keltette fel. A bejelentett, Távol-Keletről érkező szállítmányok vámellenőrzése során, a szállítmányokban elrejtve több mint négyezer, Disney-karakterre megtévesztésig hasonlító, műanyag játékfigurát, 1 440 Karl Lagerfeld női táskát, valamint mint ötezer Apple-márkanévvel ellátott okosórát, fülhallgatót és USB-C csatlakozókábelt találtak.

Az ismeretlen forrásból származó, silány minőségű hamisítványok olyan veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek komoly egészségkárosodást okoznak. Mindezeken túl a hamisítványok forgalomba hozatala a legális kereskedelmet is károsítja, hátrányt okozva a tisztességes kereskedőknek.

A jogtulajdonos megerősítette, hogy a szállítmányokban talált termékek hamisítványok, és kérte azok megsemmisítését. A hamisítványokkal okozott vagyoni hátrány megközelíti a 250 millió forintot.