Az úgynevezett tipsterek internetes oldalakon vagy speciális fogadási felületeken rendszeresen adnak információkat, tippeket sportesemények várható kimeneteléről, a szakértői tudásukat adják el másoknak. Több tippadó is saját weboldalt üzemeltet, némelyikük ingyenes, többségük azonban előfizetéshez kötött. E mellett egyre nagyobb teret hódít a fogadási tippadás a közösségi oldalakon is.

A NAV munkatársai előzetes adatgyűjtés után két olyan tippadót is ellenőriztek, akik közösségi oldalakon hirdették tevékenységüket. Az ellenőrök mindkét esetben felvették a kapcsolatot a tippmesterrel, és egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak. Ez az előfizetés hozzáférést jelent egy olyan zárt csoporthoz, ahol a fogadási tippek elérhetők. A megvásárolt előfizetésekről az ellenőrök egyik esetben sem kaptak se bizonylatot, se számlát.

Az első esetben a revizorok nyilatkoztatták a tipstert a tevékenységről, megvizsgálták a vásárláskor megadott bankszámla forgalmát, és az adószám nélkül végezett tevékenység miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés hatására a tippmester adószámot váltott ki, és legalizálta vállalkozását.

A második esetben egy nagy követői bázist építő magánszemély tevékenységét ellenőrizték. A tippmester igen aktív volt, közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőinek. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be.

Az adózói nyilatkozatnak ellentmondott a csoporttagok nagy száma és folyamatosan változó összetétele, és a számlavezető banktól bekért adatok is. Ezek alapján az elmúlt több mint egy év alatt a tippmester számlájára 18 millió forintot meghaladó tanácsadási tevékenységéből származó bevétel érkezett. Az ellenőrzési ügyben szintén mulasztási bírság kiszabása várható, és a jelentős adózatlan jövedelem miatt ez esetben a NAV kezdeményezi az utólagos adóellenőrzést is.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal