A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a digitalizáció kiterjesztésére, az adózási teendőkre fordított idő, valamint az adóellenőrzési folyamat időtartamának csökkentése érdekében a SAF–T bevezetését készíti elő.

Az elmúlt években több európai ország bevezette, és sikeresen alkalmazza az OECD-ajánlás mentén egységesített adatkimeneteket. A NAV a tagállami tapasztalatokat, a magyar szabályozás specialitásait, illetve az adóellenőrzés fejlesztési céljait figyelembe véve készítette el az egységes auditállomány első verziójára vonatkozó javaslatát. Az adatstruktúra tartalmazza az adott társaság könyvelési, nyilvántartási rendszereiben tárolt, az adóellenőrzések szempontjából releváns adatokat.

A sikeres bevezetés, az adatállományok használatának hatékonysága miatt a NAV számára fontos az üzleti szféra, a szoftverfejlesztők és adótanácsadók véleménye, javaslata. A NAV a GitHub fórumon 2019. december 2-án tette közzé az általa kidolgozott adatstruktúrát és a hozzá kapcsolódó dokumentációt. A fórumot a következő linken lehet elérni: https://github.com/nav-gov-hu/SAF-T_HU.

A fórumon történő közzététel célja a SAF-T magyarországi verziójának, adatstruktúrájának véglegesítése, a bevezetés kapcsolódó vélemények megismerése, a felmerülő kérdések megválaszolása. A NAV a fórumon folyamatosan, de legkésőbb 2020. július 1-ig várja a javaslatokat, véleményeket.

A cél, hogy a Magyarországon bevezetendő auditállomány a gazdálkodók és az állam szempontjából is hatékony megoldást nyújtson az adóellenőrzések digitalizálására.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal