A pénzügyőrök az építkezésen több foglalkoztató munkavállalóit is ellenőrizték. A bejelentések vizsgálatakor kiderült, hogy két munkáltató összesen 4 alkalmazottját foglalkoztatta feketén. A foglalkoztatás szabályainak megsértése miatt több százezer forintos bírságra is számíthatnak ezek a munkáltatók.

A feketefoglalkoztatás, azon túl, hogy jelentős költségvetési kárt okoz, a dolgozókat is hátrányosan érinti, mert a szolgálati idő megszerzéséhez, és az egészségügyi ellátáshoz való jogot is elveheti a munkáltató a dolgozójától a szabálytalan foglalkoztatással.

Ha a munkáltató – az építőiparban is népszerű – egyszerűsített foglalkoztatást választja, akkor is köteles a bejelentést a munkavégzés megkezdése előtt megtenni. Ezt teljesítheti többek között elektronikusan a 21T1042E nyomtatványon, vagy telefonon, a 185-ös telefonszámon is.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) található 46. számú információs füzetben található bővebb tájékoztatás.

Az EBEV Portálon lekérdezhető a biztosítotti bejelentések adatai mellett,  „Biztosítotti/foglalkoztatotti bejelentések lekérdezése” menüpontban valamennyi foglalkoztatási formához, így az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsolódó bejelentés is.