Az ÁNYK keretprogramja a Java Run Time (JRE) 8-os verziójával (build 1.8) tud együttműködni.

  1. lépés

Ha az Ön számítógépén a JRE 8-os verziója fut, nincs teendője a javakörnyezet telepítésével.
Ha az Ön gépén nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE 8-as verziója), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő, akkor kattintson ide a JAVA futtatókörnyezet telepítéséhez.

Ezt a lépést Önnek csak a legelső alkalommal kell végrehajtania.

  1. lépés

Ahhoz, hogy Ön nyomtatványt tudjon kitölteni, szükség van a keretprogram telepítésére. Az ÁNYK keretprogram telepítéséhez, kérjük, kattintson ide.

  1. lépés

A keretprogram telepítése után válassza ki a nyomtatványkeresőben azt a nyomtatványt, amelyre szüksége van, vagy használja az ÁNYK elindítása után a Szerviz -> Frissítések funkciót.

Az ÁNYK keretprogram és a nyomtatványok valamint a kapcsolódó kitöltési útmutatók (aktív súgók) a következő letöltési módokon érhetők el:

  • WebStart

 

A WebStart segítségével a böngésző programból egy kattintással indítható a kiválasztott nyomtatvány vagy súgó telepítése.

  • JAR

A JAR formátumú állományokat le kell tölteni a számítógépre. A letöltés befejezése után az állomány telepíthető. A JAR állomány telepítése történhet a fájlon történő dupla kattintással vagy az ÁNYK Szerviz/Telepítés funkciójának a segítségével.

  • RPM (Linux alapú operációs rendszerekhez)

Az RPM telepítőcsomagokat linuxos felhasználók részére nyújtjuk. De a linuxos felhasználók is választhatják a WebStart-os, vagy akár a JAR formátumok használatát is, ha az RPM valamiért nem megfelelő számukra. (A letöltött programok hitelességének vizsgálatához megadjuk a GPG nyilvános kulcsot is.)

Kitöltési útmutatók, aktív súgó

A kitöltési útmutatók általában két verzióban is elkészülnek. Egyrészt letölthető a hagyományos PDF forma, másrészt letölthető az aktív súgó is az ÁNYK alá. Az aktív súgó tartalmában egyenértékű a PDF-állománnyal, de sokkal kényelmesebben használható a nyomtatvány kitöltésénél, ugyanis az egyes beviteli mezőkhöz tartozó értelmező leírások az F1 gomb lenyomásával aktivizálhatók.

Vírusfigyelmeztetés 

Egyes víruskeresők bizonyos verziói néhány bevallás kitöltőprogramjára tévesen vírust jeleznek. A kitöltő programok ettől függetlenül letölthetők és használhatók. Kérjük, hogy ha a fenti jelenséget tapasztalja és meg kívánja szüntetni, akkor töltse le a víruskeresők javított verzióját vagy adatállományát.

FONTOS

Windows XP operációs rendszerek nem alkalmasak/támogatottak az ÁNYK használatára!

Az ÁNYK 2.80.0 vagy újabb verziójával a Windows XP operációs rendszerből nem lehet közvetlenül elektronikus nyomtatványt beküldeni az Ügyfélkapun (KÜNY tárhely) keresztül, mert a Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatás (beazonosítás) ilyen technikai feltételek mellett nem használható.

Akik továbbra is Windows XP rendszeren használják az ÁNYK program aktuális verzióját, azok számára két lehetőség áll rendelkezésre:

  • a nyomtatványok beküldése a SZÜF Portál (tarhely.gov.hu) levelezés felületén keresztül tehető meg, a Küldés funkció választása után;
  • az ÁNYK használatához egy régebbi JAVA JRE 1.8 102 verziót alkalmazva, mely letölthető a oracle.com weboldalról.”