Bejelentkezés:

  • Ha nem nyilatkozik az új kata vagy az átalányadózás választásáról, Önre automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai vonatkoznak (általános szabályok - tételes költségelszámolás).

További teendők:

  • Be kell nyújtani a 22KATA-nyomtatványt 2022. szeptember 30-ig (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban vagy ÁNYK-nyomtatvánnyal).
  • Biztosítási jogviszony bejelentése (nyugdíjas egyéni vállalkozóknak nem kell) a 22T1041 nyomtatványon (ONYA vagy ÁNYK), határidő: 2022.09.01.
    Ha elmulasztotta, mielőbb pótolja a bejelentést!
  • Havonta a tárgyhónapot követő hónap 12-ig 2258-as bevallás (ÁNYK) benyújtása, tb-járulék és szochokötelezettség esetén annak megfizetése (nyugdíjas egyéni vállalkozóknak nem kell).
  • Negyedévente szja-előleg fizetése.

Fontos! Az alanyi áfamentesség értékhatára nem változott, továbbra is 12 millió forint.

Az általános szabályok szerint adózóknak a korábbi kisadózói státuszt törölnie kell a számlázóprogram beállításaiból, illetve náluk a kézi számlákon sem szerepelhet a „kisadózó” kifejezés (a bélyegzőket is érdemes felülvizsgálni).

Bővebb információ a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályairól itt.

Bevallási kötelezettségei és adószámlája nyomon követésében segít a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (https://ugyfelportal.nav.gov.hu).