2024. január 1-től a napilapok[1] értékesítésekor a vételárban az áfa 0 százalék. Az online pénztárgépi bizonylatokat jövőre már ennek megfelelően kell kiállítani.

Ha a napilap eladásáról online pénztárgéppel állítanak ki nyugtát, egyszerűsített számlát vagy más bizonylatot[2], akkor az értékesítést a 0 százalékos áfamértékkel adózó termékek „E” jelű áfagyűjtőjéhez tartozó forgalmi gyűjtőbe kell rögzíteni.

Minden érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező online pénztárgépnek öt áfagyűjtője van:

Sorszám

Áfagyűjtő jele

Áfagyűjtőhöz tartozó adómérték

Áfagyűjtőhöz tartozó adótartalom

Áfagyűjtőre érvényes címke a pénztárgépen

1.

A

5%

4,76%

04,76%

2.

B

18%

15,25%

15,25%

3.

C

27%

21,26%

21,26%

4.

D

0%

0%

AJT

5.

E

0%

0%

AM

Az online pénztárgépeken az értékesítéseket forgalmi gyűjtőkbe kell rögzíteni, amik az értékesítések áfagyűjtők szerinti, valamint termék- és szolgáltatáscsoportonkénti, elkülönített regisztrációját biztosítják. Az öt áfagyűjtőhöz egy pénztárgépen több forgalmi gyűjtő is tartozhat, ezek darabszáma, megnevezése pénztágéptípusonként, illetve egyedi beállításoktól függően eltérő lehet.

A pénztárgép üzemeltetője dönti el, hogy pénztárgépén melyik forgalmi gyűjtőt használja a napilapok értékesítésekor, de figyelnie kell arra, hogy az alkalmazott forgalmi gyűjtőnek az „E” jelű áfagyűjtőhöz kell tartoznia.[3]

Mivel az áfagyűjtők és forgalmi gyűjtők kezelése minden pénztárgépen kötelező funkció, ezért az „E” áfagyűjtőhöz tartozó forgalmi gyűjtők használatához nem kell módosítani a pénztárgép szoftverét. A pénztárgép forgalmi gyűjtőinek működéséről, illetve azok egyedi beállításairól a pénztárgép felhasználói leírásából, valamint a pénztárgép forgalmazójánál, szervizénél lehet tájékozódni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal[1] Napilap a 4902 vámtarifaszám szerinti, hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány.

[2] Ilyen bizonylat lehet például a sztornóbizonylat, a visszáru bizonylat vagy az egyes speciális értékesítések bizonylatai.

[3] Az „E” jelű forgalmi gyűjtőbe kell rögzíteni – a zárjegyes termék kivételével – minden olyan termék, szolgáltatás forgalmát, amely után nem kell áfát felszámítani.