2023. február elsejétől a dohányt nem tartalmazó – például gyümölcsös, gyógynövényes – hevítőrudak is bekerültek a dohánygyártmányok körébe, és 2023. július elsejétől csak dohányboltban lesznek beszerezhetők.

Február elsejétől a hevített termékek közé tartozik[1]

  • az olyan dohányrúd és a rúdtól teljesen vagy részben eltérő formájú kapszula, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül, és
  • az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előző kritériumoknak[2].

A hevített termékek – a külföldre történő kiszállítási céllal szabadforgalomba bocsátás esetét kivéve – zárjegyköteles termékek[3], az azokat terhelő jövedéki adó mértéke 35 forint darabonként (szálanként)[4].  

A hevített technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek eddig is jövedéki termékkörbe tartoztak, ezen belül az új dohánytermék-kategóriába. Ezek 2023. február elsejétől átkerülnek a hevített termék kategóriába.[5] Újdonság, hogy bekerülnek melléjük a dohányt nem tartalmazó változatok is. Ezek lehetnek például növény-, gyógynövény- vagy gyümölcsalapú termékek. Ezeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból is be lehetett szerezni.

Azok a kereskedők, akik 2023. február elseje előtt jogszerűen forgalmaztak zárjegy nélküli hevített terméket, de 2023. február elsejétől erre a továbbiakban nem jogosultak, a még készleten lévő termékeiket 2023. június 30-ig tovább forgalmazhatják azzal, hogy 2023. február elsejétől új hevített terméket már nem szerezhetnek be.[6]


Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

[1] A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) értelmében

[2] Jöt. 3. § (4) bekezdés 9b. pontja

[3] Jöt. 74. § (1) bekezdés n) pontja

[4] Jöt. 145. § (1) bekezdés h) pontja

[5] Az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXIV. törvény 43. §-a szerint

[6] Jöt. 150. § (36) bekezdése