Az új ERROR-üzenet, ami az adatszolgáltatások egységesítését és az adattisztaság növelését célozza, 2023. február 9. óta már tesztelhető. A tervezett változásról az adózók és a számlázóprogramok fejlesztői több forrásból[1] is tájékozódhattak.

Az Online Számla rendszer módosított, aktuális interfészspecifikációja elérhető magyar és angol nyelven az Online Számla tesztrendszerének felületén (https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/dokumentaciok) és a GitHubon (https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice).

A NAV a bevezetés időpontját a fejlesztői visszajelzések értékelése, és a beérkezett online számlaadat-szolgáltatások elemzése alapján szeptember 18-ra ütemezte, hogy biztosan elegendő idő álljon rendelkezésre a programok módosításához.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az új validáció az eÁFA-rendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért a bevezetés nem halasztható.

A beérkezett adatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb olyan számlaadat-szolgáltatás érkezik, ami szeptember 18-a után már nem lenne befogadható az Online Számla rendszerbe. Azonban még mindig vannak olyan számlaadatok, amik elbuknának az új validáción, ezért javasoljuk, hogy a szoftverfejlesztők a programjaik módosítását ne hagyják az utolsó pillanatra.

A NAV tájékoztató levélben is felhívja azoknak a fejlesztőknek[2] a figyelmét, akik számlázóprogramjával olyan adatszolgáltatás érkezett az elmúlt hónapokban, ami az új validáción elbukna. Ha időközben sikeresen intézkedtek a számlázóprogramjuk módosításáról, nincs további teendőjük. Fontos információ lehet azonban számukra is, hogy volt olyan számlaadatuk, ami szeptember 18-a után már nem érkezhetne be a NAV-hoz.

 


[2] Azok kapnak levelet az elektronikus tárhelyükre, akiknek az adószáma az érintett adatszolgáltatásokban a fejlesztő adószámaként (a „softwareDevTaxNumber” elemben) megjelenik. Ha ilyen adat nem azonosítható egyértelműen, az adatszolgáltatást teljesítő adózó kap tájékoztató levelet.