A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előzetes értesítést küld azoknak, akik jelenleg szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), de a hónap utolsó hetében végzett előzetes vizsgálat szerint valamit elmulasztottak. A hónap utolsó napja előtt küldött értesítés lehetőséget ad arra, hogy még időben intézkedhessenek és pótolják a mulasztást, elkerülve ezzel a KOMÁ-ból történő kizárást.

Az értesítést megalapozó vizsgálat pillanatnyi időállapot szerinti adatokon alapul, ezért, ha az adózó a mulasztását időközben már rendezte, például tartozását befizette, bevallását benyújtotta, akkor az előzetes értesítéssel kapcsolatban további teendője nincs. A NAV figyelemfelhívása választható lehetőség az eBev felületen rendelkezhetnek az érintettek arról, ha a jövőben nem szeretnének ilyen értesítést kapni.

A NAV minden hónap utolsó napján fennálló állapot szerint vizsgálja a KOMÁ-ban történő szereplés feltételeit, és az eredmény alapján a tárgyhónapot követő hónap 10-ig frissíti adatbázisát. Az előzetes értesítéssel a NAV az adatbázisban már szereplő adózókat segíti azzal, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint előre felhívja a figyelmet az esetleges kizárásra.

Gyakran előfordul, hogy az adózók kisebb mulasztás, jellemzően kisebb összegű, néhány ezer forintos, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla-rendezési problémák miatt kerülnek ki az adatbázisból. Ennek következménye számos kellemetlenség lehet, hiszen a mulasztás pótlása után leghamarabb csak a következő havi adatbázis-frissítéssel kerülhet vissza a KOMÁ-ba. Ez leginkább az EKÁER-bejelentésre kötelezett adózóknak fontos, ugyanis, ha valamely adózó szerepel az adatbázisban és megfelel a feltételeknek, akkor nem kell biztosítékot fizetnie.

Az adatbázisban történő további szereplésért az adózónak az előzetes értesítésben megjelölt hiányosság(ok) pótlását, valamint a tárgyhónapban esedékes további teendőket a hónap utolsó napjáig kell elvégeznie.