Az adószámla lekérdezéséhez meg kell adni bizonyos paramétereket. Ki kell választani elsősorban a megtekinteni kívánt időszakot, illetve a kimutatás részletességét.

 • IDŐSZAK VÉGE”: az adószámla évenkénti bontásban kérdezhető le. Ennek megfelelően az időszak végének megadásával jeleníthető meg a megtekinteni kívánt év.
  (Például ha a 2021-ben benyújtott 2020-ra vonatkozó szja-bevallás alapján a 2021-es esedékességgel könyvelt kötelezettségeit szeretné leellenőrizni, akkor az időszak végének 2021. december 31-ét kell kiválasztani.) Aktuális vagy jövőbeni dátum megadásakor a nyitott tárgyidőszak tételei jelennek meg a lekérdezés napjáig vagy a megadott időpontig. Jövőbeni dátumra vonatkozó lekérdezést például fizetési kedvezménynél érdemes indítani, hogy megjelenjen, mikor kell befizetni az egyes részleteket.

 • „ADÓNEMSZŰRÉS” (nem kötelező) paraméterrel lehetőség van arra is, hogy ne a teljes adószámla, hanem csak meghatározott adónemek jelenjenek meg.

 • „ADÓSZÁMLA TÍPUSA” lehetőséggel szabályozható az, hogy az adószámla adatai mennyire részletesen és milyen kimutatásban jelenjenek meg. Választható az egyenleges forma (Adónem egyenleges), illetve a tételes kimutatás (Tételes/Lista).
  Az egyenleges lekérdezés nem alkalmas tételes vizsgálathoz. Ez elsősorban az egyes adónemek és az adószámla egyenlegét mutatja. A könyvelési tételek csak összesítve láthatók rajta, külön-külön nem.
  Ezért az adószámla részletes egyeztetéséhez javasolt a Tételes (Adószámla-kivonat), illetve a Lista lekérdezése, mivel ezek tartalmazzák az egyeztetésekhez jellemzően szükséges adatokat (például, hogy az adott tételt milyen bizonylat, illetve jogcím alapján könyvelte a NAV).
 • „IKTATÓSZÁM/HATÁROZATSZÁM” (nem kötelező) megadásával kizárólag az adott iratból (határozatból/bevallásból/nyomtatványból) a kiválasztott időszakra könyvelt tételek kérdezhetőek le.
  A lekérdezés eredménye PDF-, XML- és Excel- (XLS) formátumban is megtekinthető, hitelesített PDF letöltésére is lehetőség van.