1423 vevő a neten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna megyei munkatársai előzetes adatgyűjtés alapján jutottak el egy internetes kereskedőhöz, aki rendszeres ügyleteit alkalmi jellegűnek próbálta álcázni. Az 1423 alkalom közel 1,5 millió forint adóhiányt, bírságot eredményezett.  

A hivatal revizorai az előzetes adatgyűjtést követően megállapították, hogy az adózó nem csupán a gyerek kinőtt ruháit, a háztartásában feleslegessé vált holmikat értékesítette alkalomszerűen, hanem egy aukciós portál segítségével rendszeres, nagy volumenű bevételre tett szert. Az adózó az értékesítéseiről nyugtát, számlát nem bocsátott ki, bizonylatot a revizorok sem kaptak a próbavásárláskor. Az adózó elmondása szerint az általa értékesített használt termékek (porcelánok, ékszerek) több éve a tulajdonában vannak. Véleménye szerint a családja által évtizedek alatt gyűjtögetett, immár feleslegessé vált holmik értékesítéséhez neki nem szükséges adószámmal rendelkeznie, annál is inkább, mert a tevékenységét csupán alkalomszerűen végzi. Az ellenőrzés során kiderült, hogy havonta rendszeres – összesen mintegy 4 millió forintot meghaladó – bevétele származott az aukciós portálon bonyolított ügyletekből. Ezt az is alátámasztja, hogy az adózó a regisztrációja óta 1423 alkalommal értékesített. Az üzletszerűen folytatott internetes kereskedelem bizonyítását követően a hivatal az adózónál megállapította a bejelentési kötelezettség elmulasztását, az adózó áfa alanyiságát. Az aukciós portál üzemeltetőjénél végzett kapcsolódó vizsgálat és a banki adatszolgáltatás segítségével az értékesítések jövedelmezőségére, a pénzmozgásokra is fény derült. A fizetendő adó alapja mindezek alapján teljes körűen meghatározható volt.  

A revízió közel 1 millió forint általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget, 1,1 millió forint adóhiányt és 330 ezer forint adóbírságot állapított meg az adózónál.  

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal  

Tolna Megyei Adóigazgatóság Szekszárd