Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Az Európai Bizottság konzultációs kérdőíve az uniós exportőrök számára tervezett e-segédletről
2018.06.11.

Archív: 2019.01.08.

Az Európai Unió által kötött szabadkereskedelmi megállapodások gyakorlati alkalmazásának tapasztalatait elemezve az Európai Bizottság megállapította, hogy a harmadik országos gazdálkodókhoz viszonyítva az uniós exportőrök kisebb mértékben aknázzák ki az áruk preferenciális kereskedelmében rejlő lehetőségeket. Mivel a szabadkereskedelmi megállapodások biztosította kedvezmények jobb kihasználásával az Unió számottevő gazdasági növekedést érhetne el, az Európai Bizottság ösztönözni szeretné az uniós exportőröket a preferenciális kereskedelemben való részvételre.

Az Európai Bizottság ennek érdekében egyrészt szeretné megismerni azokat a nehézségeket, melyekkel az uniós exportőrök szembesülnek a szabadkereskedelmi megállapodások alkalmazása során (konzultációs kérdőív), másrészt segítséget kíván nyújtani az alkalmazandó származási szabályokban való eligazodásban (e-segédlet az exporttermék származó helyzetének megállapításához), feltételezve azt, hogy ez egy jelentős hátráltató tényező, elsősorban a KKV-szektor szereplői számára.

A kizárólag angol nyelvű konzultációs kérdőív 2018. július 31-ig az Európai Bizottság alábbi honlapján érhető el és tölthető ki:

http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm

Az e-segédlet teszt változata – mely jelenleg csak egy termék és egy megállapodás kapcsán kívánja demonstrálni a tervezett végleges változatot – elérhető:

http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm