Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére a 2015. rendelkező évben felajánlott szja 1%-os összegek kiutalásáról
2015.09.02.
Archív: 2016.09.02.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. tv.) 4. § (1) bekezdése szerinti regisztrált civil kedvezményezettek számára a 2015. rendelkező évben felajánlott szja 1%-os összegek kiutalásával kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a szíves figyelmüket:

  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) - a vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmében – a kiutalást a regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti, így a kedvezményezettek részéről ezzel kapcsolatban további teendő nincs. Az összeg kiutalását a korábban a 1437A vagy 14EGYREG nyomtatványon megadott számlaszámra teljesíti az adóhatóság.

  • A regisztráció visszavonásig érvényes, a NAV internetes honlapján az SZJA 1+1%-os menüpontban található az érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettek listája. A listában szereplő regisztrált szervezeteknek új regisztrációs kérelmet nem kell benyújtaniuk.

A felajánlott összeg nagyságáról a NAV 2015. szeptemberében elektronikus levélben tájékoztatja az érintett kedvezményezetteket, valamint 2015. szeptember 15-éig a NAV honlapjára is kihelyezésre kerül a felajánlással érintett kedvezményezettek listája és a részükre felajánlott összeg nagysága.

  • Felhívjuk szíves figyelmüket, amennyiben a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a NAV a kiutalást nem teljesítheti, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki. Kérjük, hogy a maradéktalan kiutalás érdekében esetleges köztartozását mielőbb rendezze!

Vonatkozó jogszabályok:

  • a kedvezményezetti minőség tekintetében az Szf. tv. 4. § (1)-(9) bekezdése;
  • az szja 1 %-os összeg kiutalása tekintetében az Szf. tv. 6. § (1)-(3) bekezdése;
  • a felajánlással érintett kedvezményezettek tekintetében az Szf. tv. 6/A. § (2) bekezdése
  • a kiutalt összeg elszámolása tekintetében az Szf. tv. 6/C. § (1)-(2) bekezdése.