Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam
2007.06.26.
[Áfatörvény 26. §-a]

Archív: 2017.09.28.

A Magyar Nemzeti Bank a hivatalos devizaárfolyamokat hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken – kivéve, ha ezek nem munkanapok – állapítja meg. Az árfolyamokat a következő árfolyam közzétételéig kell érvényesnek tekinteni. A megjelölt napokon délelőtt 11 órakor kerül sor az árfolyam megállapítására, az árfolyamokat általában 12 óra körül teszik közzé.

Az Áfa-törvény 26. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott főszabály értelmében az adófizetési kötelezettség keletkezésének napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett árfolyamát kell alkalmazni.

Az előzőek összevetéséből következik, hogy az adófizetési kötelezettség keletkezésének napján két érvényes árfolyam létezik: a „délelőtti” és a „délutáni”. Tekintettel arra, hogy az Áfa-törvény 26. §-a szempontjából irreleváns, hogy a termékértékesítés, illetve a szolgáltatásnyújtás a nap melyik részében történik, így az adózó az adott napon érvényes mindkét árfolyamot az adóalap meghatározása során alkalmazhatja. Így például, ha az adóalany kedden teljesíti a termékértékesítést, akkor az Áfa-törvény 26. §-a szempontjából egyaránt irányadó az MNB által hétfőn közzétett devizaárfolyam, valamint a kedden közzétett árfolyam tekintettel arra, hogy kedden mindkét árfolyam érvényben volt. Ez az állítás még akkor is igaz, ha az adóalany kedden este teljesíti az értékesítést. Így az adóalap meghatározása szempontjából nem kell vizsgálni, hogy az értékesítés a nap mely szakában valósult meg.

Némileg más a helyzet, ha az adott napon az MNB nem állapít meg új devizaárfolyamot (pl. hétvége). Ilyenkor a legutoljára megállapított devizaárfolyamot kell érvényesnek tekinteni (pl. vasárnap a pénteken közzétett árfolyamot), így az adóalany nem választhat más árfolyamot.

(APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3302200442, Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály7598/1/2007.)